5 mar 2012

activitat 23: Comparació Descartes i Plató


A continuació realizareé la comparació entre dos grans filòsofs de l'història de la filosofia, aquest són Plató i Descartes.

En primer lloc els dos defensen el dualisme, tot i que donen una explicació diferent. Plató defensa que el ser humà esta format per ànima i cos, el món sensible i el món de les idees, però l’anima preexisteix avanç de la unió amb el cos. Descartes també defensa un dualisme compost per substància pensant i substància extensa, i per aquest el ‘cogito’ no té existència separat del cos.
Els dos filòsofs comparteixen una especial predilecció per les matemàtiques , en el cas de Plató el coneixement dels objectes matemàtics és un pas per al coneixement de les idees. Tal i com Descartes considera que les matemàtiques es una forma de coneixement modèlic del que la filosofia he de prendre nota.
Ambdós comparteixen la idea de que la experiència sensible no és una forma adequada del coneixement, hem de centrar-nos en el coneixement intel·ligible.
Aquesta mena d’antiempirisme fa que coincideixin en la idea de que la ment no es un paper en blanc. Per als dos pensadors existeixen idees innates dintre de la nostra  ment. Llavors podem considerar que els dos autors, encara que amb matisos, són pensadors racionalistes. Per als dos la veritat es capta a través de la intuïció intel·lectual.
També els dos coincideixen en la importància del mètode per a marcar les bases del coneixement cert. Tant la dialèctica com el mètode cartesià es corresponen d’un doble moviment que va del simple al complex i del complex al simple. Plató passa de la multiplicitat de les idees a la idea del bé i a l’inrevés, i Descartes passa del les idees complexes a les simples i a l’inrevés. Així en els dos pensadors el mètode es deductiu, prescindint de l’experiència.
Els punts destacables a diferenciar són, per començar la idea de Déu. Per a Plató existeix un Déu ordenador , anomenat Demiürg, En canvi Descartes creu en un Déu existent com a ésser màxim sobre el qual res no pot ser pensat.
Tots dos filòsofs ens parlen de les idees, però en fan una caracterització diferent. Per a Plató les idees són entitats subsistents que es troben en un món apart, no en la ment del subjecte de coneixement. Per Descartes, és el contrari, les idees són mentals i són contingut de la consciència. Així quan coneixem, no coneixem les coses en si mateixes, sinó per mitjà de les idees.



Per últim deixo un link que os sera de molta ajuda per complementar la meva comparació i realitzar una de millor per la selectivitat: 



0 comentarios:

Publicar un comentario